BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden hebben zaterdag tijdens een teleconferentie het licht op groen gezet voor een lening van 12 miljard euro aan Griekenland.

Het betreft de vijfde tranche van een bedrag van 110 miljard dat de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland vorig jaar toezegden.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat bekendgemaakt. Hij noemde het ''een goede zaak’’ dat zowel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank als het IMF heeft bevestigd dat Griekenland weer op schema is.

Het Griekse parlement ging donderdag akkoord met een omvangrijk bezuinigings- en hervormingspakket van de regering-Papandreou van, inclusief de privaterisering van staatsbedrijven, 78 miljard.

Doorvoeren

''Nu is het aan de Grieken om de komende maanden te laten zien dat ze de maatregelen ook daadwerkelijk doorvoeren’’, aldus De Jager. ''Het IMF zal dat ook nauw controleren.''

Van de totale lening van 110 miljard komt 80 miljard voor rekening van de EU, terwijl het IMF 30 miljard bijdraagt.

Griekenland kan door het bedrag van 12 miljard weer enkele maanden aan zijn verplichtingen voldoen. In het najaar heeft Athene nieuw geld nodig.

IMF

Het IMF is verheugd over het besluit van de ministers over de noodlening van 12 miljard. Dat heeft een woordvoerster zaterdagavond laten weten.

Het IMF moet zelf ook nog formeel instemmen met de lening, de vijfde en laatste van een vorig jaar overeengekomen steunpakket ter waarde van 110 miljard euro. Dat gebeurt naar verwachting vrijdag.

Tweede lening

De EU praat ook nog steeds over een tweede lening voor Griekenland. Ingewijden verwachten niet dat de euroministers op 11 juli, als ze elkaar in Brussel ontmoeten voor regulier beraad, al een besluit nemen hierover. Waarschijnlijk gebeurt dat pas in september.

Het is de bedoeling dat ook banken en andere private financiers meebetalen aan de tweede lening. Minister De Jager heeft herhaaldelijk onderstreept dat zij ''een substantieel deel'' op tafel moeten leggen.

Hoe groot de tweede lening wordt, is nog niet bekend. Volgens onbevestigde geruchten gaat het om zo'n 80 miljard, waarvan circa 25 miljard voor rekening van de private sector zou moeten komen.

Blij

De regering van Griekenland heeft verheugd reageerd op de instemming zaterdag van de andere eurolanden met nog eens 12 miljard noodhulp.

Het besluit heeft de internationale geloofwaardigheid van Griekenland versterkt, aldus minister van Financiën Evangelos Venizelos. Het is nu 'cruciaal' voor de Grieken om de bezuinigingen snel en efficiënt door te voeren waartoe het parlement eerder deze week heeft besloten.

Lees alles over de schuldencrisis op de special