DEN HAAG - Nederland gaat bij uitgeproceerde asielzoekers drang en eventueel dwang toepassen om ons land te verlaten.

Het kabinet heeft vrijdag besloten een pakket maatregelen in te stellen dat ervoor moet zorgen dat het beleid consequenter wordt uitgevoerd.

Dat zei minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Als het asielverzoek is afgewezen en betrokkenen niet teruggaan of weer terugkomen, kan dat volgens Leers leiden tot boetes en eventueel een celstraf.

Mensen die in Nederland mogen blijven krijgen een terugkeerbesluit. Gaat het om asielzoekers die zijn afgewezen, dan krijgen ze vier weken de tijd om te vertrekken.

Inreisverbod

Een illegaal moet meteen weg. Zijn de vreemdelingen niet binnen de gestelde termijn het land uit, dan krijgen ze een inreisverbod voor de hele Europese Unie. Als een buitenlander met een inreisverbod toch in Nederland is, kan hij een boete krijgen.

Minister Leers zei dat Nederland zorgvuldige en ruimhartige asielprocedures heeft. Als het oordeel uiteindelijk negatief uitpakt ''dan kan het niet zo zijn dat de betrokkene toch blijft.'' Het kabinet wil de afspraken over terugkeer effectiever handhaven.

Fabel

Het is volgens Leers een fabel dat sommige landen hun onderdanen niet terugnemen. ''Er is geen land ter wereld dat vrijwillige terugkeer blokkeert.

Het gaat erom dat de mensen zelf niet terugwillen en dan kom je in allerlei procedures terecht'', zei Leers.

Land van herkomst

Bij gedwongen vertrek moeten landen van herkomst meewerken aan het afgeven van reispapieren. Dit gebeurt nu niet overal, al wil Leers geen landen noemen die het moeilijkst doen.

China heeft de naam vaak niet mee te werken, al gaat het met dat land nu beter, zei Leers vrijdag.

Als landen niet goed meewerken aan gedwongen terugkeer van hun onderdanen, kan dat gevolgen gaan hebben voor de ontwikkelingshulp die Nederland ze eventueel geeft.