DEN HAAG/BERLIJN - Nederland investeert de komende jaren 6,2 miljoen euro in het verbeteren van de rechtsstaat in de Afghaanse provincie Kunduz.

De Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ en Afghaanse partners zullen de projecten uitvoeren.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) tekende daarover donderdag in Berlijn een overeenkomst met zijn Duitse collega, minister Dirk Niebel.

In totaal maakt Ontwikkelingssamenwerking van 2011 tot 2014 een bedrag van 22,5 miljoen euro vrij voor opbouwprojecten in Kunduz.

Duitsers

Nederland werkt in Kunduz al langer samen met de Duitsers. Zo zijn veel Nederlandse deelnemers van de politietrainingsmissie in de noordelijke provincie gelegerd op een Duitse basis.

De overeenkomst bouwt volgens Knapen dan ook voort op de ''uitstekende samenwerking bij het opzetten van de geïntegreerde politietrainingsmissie''.

Deelprojecten

Samen met de Duitsers worden 13 deelprojecten opgezet, zo meldde Knapen donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland zal een leidende rol krijgen in het zogeheten Provinciaal Reconstructie Team wat betreft de versterking van de rechtsstaat.

Rechtsstaat

De staatssecretaris noemt het cruciaal om naast de politietraining ook aandacht te besteden aan het verbeteren van de rechtsstaat. Nadat iemand is opgepakt, moet diegene tenslotte ook op een goede manier worden berecht en gestraft.

Nederland zal onder meer gaan proberen om de politie beter te laten samenwerken met de aanklagers van justitie.

Verder zullen rechters worden getraind, krijgen aanklagers motoren om ook op locatie hun werk te kunnen doen en worden studiebeurzen verstrekt. Ook wordt de nadruk gelegd op rechten voor vrouwen en minderheden.

Militairen

De eerste 100 Nederlandse militairen die aan de politietrainingsmissie meedoen, verblijven inmiddels op de Duitse legerbasis in Kunduz. In totaal zullen circa 550 Nederlanders aan het werk gaan in de noordelijke provincie.