DEN HAAG - President Mahmoud Abbas heeft Nederland bedankt voor de steun die ons land de afgelopen jaren heeft gegeven bij de opbouw van een Palestijnse staat.

Abbas zei dat donderdag in zijn toespraak in de Senaat, waar leden van de Eerste en Tweede Kamer met hem in gesprek gingen.

De leider van de Palestijnse Autoriteit benadrukte nog eens te streven naar de vorming van een Palestijnse staat naast de staat Israël.

Als het vastgelopen vredesoverleg over deze oplossing echter niet meer lukt, wil hij in september de Verenigde Naties verzoeken om de Palestijnse staat te erkennen.

Slagen

Het liefst zei Abbas te willen dat de gesprekken met Israël, die in 1993 in gang werden gezet door de Palestijnse leider Yasser Arafat en Yitzhak Rabin, slagen. ''Ik wil dat we naast elkaar leven, in vrede en veiligheid'', zei Abbas.

Uitgangspunt daarbij is wel dat Israël zich aan de grenzen van 1967 houdt, waar de hele internationale gemeenschap ook op aandringt, stelde Abbas. Onder meer de bouw van nieuwe Joodse nederzettingen in Palestijns gebied doorkruisen dit.

Eenzijdig

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft eerder al gezegd dat Nederland het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse Staat niet zal steunen.

Nederland heeft de afgelopen jaren logistieke en financiële steun gegeven aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever om een rechtssysteem op te zetten, met politie, Openbaar Ministerie en gevangenissen.

Aan de tand voelen

Eerste en Tweede Kamerleden hebben Abbas donderdag vrijuit aan de tand kunnen voelen over zijn intenties en verleden.

Dat gebeurde tijdens een besloten gesprek in de Senaat. Vooral de PVV maar ook de SGP zijn tegenstander van het bezoek en waren er niet bij.

Volgens enkele aanwezige Kamerleden was Abbas open en direct en nam hij de tijd om de vragen te beantwoorden.

Goede sfeer

CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel sprak van een goede sfeer. ''Het CDA steunt de tweestatenoplossing waarbij beide volken, die beide lijden, in vrede naast elkaar kunnen leven.''

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke hoopt dat de Palestijnen het pad van eenzijdige erkenning door de Verenigde Naties verlaten en weer met Israël praten.

Joël Voordewind van de ChristenUnie was teleurgesteld. Het Kamerlid vindt dat de Palestijnse leider een dubbel gezicht heeft. ''Hij zegt te streven naar vrede, maar ondertussen wordt geweld getolereerd of zelfs gepromoot.''

Abbas in Nederland