DEN HAAG - Geen spitsstrook, maar echt een volwaardige derde rijstrook op de snelweg A2 in Limburg.

Die wens van coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV gaat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) bekijken.

Dat zegde ze woensdag toe in een debat over infrastructurele projecten in Nederland.

De VVD-bewindsvrouw neigde er eerder naar om de spitsstroken geen permanente status te geven, omdat dat blijkens een analyse niet per se nodig is voor de doorstroming van het verkeer.

Niet over te spreken

Limburgse bestuurders zijn daar niet over te spreken, want zij vrezen voor ernstige gevolgen voor de plaatselijke economie. Zij stuurden daarover een brandbrief naar Den Haag, die vooral in goede aarde viel bij PVV'er Leon de Jong. In het debat kaartte hij de kwestie als eerste aan.

Oppositiepartijen constateerden smalend dat de Limburgse PVV-lobby erg sterk is, omdat de PVV zich eerder deze week ook sterk maakte voor het steunen van de Limburgse opera.

In overleg

Schultz gaat nu met de regio in overleg om te bekijken wat de mogelijkheden tot permanente verbreding zijn. ''Ik zal met ze gaan praten over medefinanciering'', zei ze. ''Want als er bij het ene project iets bij moet, dan moet er bij een ander iets af.''

Aan het permanent openstellen van een spitsstrook zijn extra kosten verbonden. Vooral voor compenserende maatregelen is geld nodig. Voor bijvoorbeeld een goede nachtrust van omwonenden kan zoab-asfalt worden gestort of kunnen geluidsschermen worden geplaatst.