DEN HAAG - Goed nieuws voor Nederlanders die meer dan een ton aan spaargeld hadden staan op de IJslandse internetspaarbank Icesave.

De curatoren van het in oktober 2008 failliete gegane Icesave verwachten dat uit de boedel van moederbank Landsbanki 99 procent van de schulden kan worden betaald.

Minister Jan Kees de Jager van Financiën meldde dat woensdag aan de Tweede Kamer. De Nederlandsche Bank had eerder al alle spaartegoeden tot 100.000 euro terugbetaald aan gedupeerde Nederlanders.

Ongeveer 250 van de zogenoemde honderdduizendplus-spaarders hebben volgens hun belangenvereniging samen nog 25 miljoen euro tegoed.

Curatoren

De curatoren hebben aangegeven dat mogelijk eind dit jaar 30 procent van de schulden wordt terugbetaald. De hele boedel zou in 2017 kunnen worden voltooid.

De vrijhandelsorganisatie EFTA bepaalde eerder deze maand dat IJsland drie maanden de tijd heeft om de schulden aan Nederland en Groot-Brittannië terug te betalen. Die schoten de tegoeden van de spaarders in eigen land voor. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 1,3 miljard euro. IJsland wil de schulden terugbetalen uit de boedel van Landsbanki en daar twee jaar de tijd voor nemen.

Vraagtekens

Icesaving, de vereniging van de 250 honderdduizendplusspaarders, zet grote vraagtekens bij de uitlatingen van De Jager.

''Het is volstrekte onzin om te denken dat de grotere spaarders binnen afzienbare tijd hun geld terugkrijgen'', zei een woordvoerder. ''Om überhaupt iets te kunnen uitbetalen, moeten alle rechtszaken die nu lopen eerst worden afgehandeld.''

Obligatiehouders

Volgens Icesaving starten obligatiehouders die van de IJslandse regering te horen hebben gekregen dat zij kunnen fluiten naar hun geld, de ene na de andere rechtszaak.

''Tot aan het Europese hof toe en naar verwachting gaat dat wel 6 jaar duren. Pas dan kan een curator het beschikbare geld uitkeren. De Jager maakt de spaarders voor de zoveelste keer blij met een dode mus'', aldus de woordvoerder.