DEN HAAG – CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier stoort zich aan de wij/zij-sfeer in de speech die CDA-vicepremier Maxime Verhagen dinsdag uitsprak op een symposium over populisme.

Dat laat zij weten aan NU.nl. Verhagen liet weten de zorgen van mensen over veranderingen in de maatschappij begrijpelijk te vinden.

Volgens Ferrier benadert de CDA-vicepremier het onbehagen vooral vanuit de wij-kant. “Terwijl er daarnaast ook nog sprake is van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en er hoog opgeleide immigranten zijn die het land verlaten, omdat ze zich niet meer prettig voelen hier”, aldus Ferrier. "Het wordt steeds meer een sfeer van onverschilligheid en desinteresse."

Ongenoegen

Ferrier stelt dat de multiculturele samenleving niet mislukt is en dat het ongenoegen bij mensen niet door de gevolgen van multiculturaliteit komt. Ze stelt dat mensen zich vooral niet meer gekend voelen in de samenleving.

“Er wordt door bestuurders in het land van alles beslist. In de politiek, bij de banken. Maar mensen hebben het idee dat het niet over hen gaat. Ze hebben niet het idee dat hun belangen behartigd worden”, aldus Ferrier.

Als voorbeeld noemt de CDA-politica het PVV-voorstel dat Radio 2 minimaal 35 procent Nederlandstalige muziek moest gaan draaien. 

Discussie

Volgens Ferrier is de constatering van het onbehagen door Verhagen niet nieuw en zou de discussie binnen het CDA veel meer moeten gaan over hoe de partij een antwoord vindt op het onbehagen.

Ook moet de partij nadenken over de rol van de christendemocratische politiek in een multireligieuze en mondialiserende wereld. Wel vindt ze het goed dat Verhagen het debat heeft opgestart.

Ferrier was naast Ad Koppejan een van de twee dwarsliggers binnen het CDA bij de formatie van het kabinet. Ze vond dat er niet moest worden samengewerkt met de PVV van Geert Wilders.

Koppejan stelde dinsdagavond in een reactie op Twitter dat Verhagen ook "de zorgen van vele goedwillende en hardwerkende allochtonen Nederlanders" serieus moet nemen. Ook spreekt hij net als Ferrier van een "klimaat van toenemende intolerantie".