DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil geen alternatieven zoeken voor de 4 miljoen euro die per 2012 wordt bezuinigd op de patiëntenorganisaties.

De oppositie vroeg woensdag nadrukkelijk om uitstel. PvdA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP voelen zich buitenspel gezet omdat de minister en ook VVD, CDA en PVV deze uitgestoken hand negeren.

''We staan al zoveel tegenover elkaar. Geef ons als oppositie ruimte dit te doen. Een half jaar uitstel is niet onoverkomelijk’’, aldus Renske Leijten (SP).

Volgens Schippers kan de Kamer later dit jaar aangeven hoe het met de bezuinigingen vanaf 2013 moet. Maar Jetta Klijnsma (PvdA) heeft daar geen vertrouwen in.

Oppositie

''De hele oppositie steekt de hand uit naar deze coalitiepartners en vraagt wat lucht te brengen en dit najaar verder te praten. Zowel de regering als de coalitiepartijen doen dat niet. Waarom zou er dit najaar dan wel ruimte zijn? Die hoop zie ik nu vervliegen.’’

Ze vindt het erg dat nu juist de organisaties worden gekort die moeten opkomen voor de kwetsbare groepen. De groepen die onder dit kabinet te maken krijgen met een stapeling van kortingen, aldus Klijnsma.

Simpel meningsverschilletje

Ook volgens Linda Voortman (GroenLinks) is ''dit niet een simpel meningsverschilletje''. ''We vragen te kijken naar alternatieven. Dit doet geen recht aan de inbreng van de oppositie.'' De ChristenUnie mist eveneens samenwerking.

Esmé Wiegman vraagt zich af waarom er op het gebied van de zorg niet net zo kan worden samengewerkt als bijvoorbeeld rond de missie naar Afghanistan.

Subsidiestroom

Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten vinden dat patiëntenorganisaties efficiënter met elkaar kunnen en moeten samenwerken.

Ze willen de subsidiestroom vanaf 2012 geleidelijk terugbrengen van 43 miljoen naar 25 miljoen euro in 2015. Schippers vreest dat uitstel ervoor zorgt dat ze de organisaties niet tijdig kan laten weten wat hen te wachten te staat.