DEN HAAG - Vier oppositiepartijen bieden woensdag tijdens de ov-acties symbolisch een initiatiefwetsvoorstel aan dat tegemoet moet komen aan de zorgen van de ov-bedrijven en -werknemers in de grote steden.

D66, GroenLinks, SP en PvdA willen dat de steden zelf kunnen kiezen tussen het hebben van een eigen vervoerbedrijf of aanbesteden. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft dat dinsdagavond gemeld.

De huidige kabinetsplannen schrijven een verplichte aanbesteding voor, waardoor drie publieke gemeentelijke bedrijven GVB, RET en HTM verkocht moeten worden.

De initiatiefwet biedt volgens de indieners een oplossing om uit de impasse te komen. Want het personeel van de bedrijven verzet zich tegen de plannen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur).

Extra bezuinigingen

Zij vinden de aanbesteding niets en zijn ook tegen de extra bezuinigingen die de VVD-bewindsvrouw wil doorvoeren. De VVD-wethouders in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam zien er ook niets in. Het wetsvoorstel geeft hen de vrijheid om een eigen afweging te maken om wel of niet aan te besteden.

Het voorstel wordt woensdag aangeboden tijdens een bijeenkomst op het Plein in Den Haag.