DEN HAAG - Het is ''uiterst onwaarschijnlijk’’ dat het huidige kabinet moet bezuinigen vanwege leningen aan Griekenland of zelfs een faillissement van dat land. Dat betoogde minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in de Kamer.

''Zeg nooit nooit, maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat het zich op zo’n manier en in zo’n hevigheid zou voordoen dat je als kabinet extra moet bezuinigen’’, zei De Jager.

Schulden aan Griekenland nopen volgens de begrotingsregels niet tot bezuinigingen. Ze tellen wel op bij de staatsschuld.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk concludeerde daaruit dat het dreigement van de PVV over het intrekken van gedoogsteun aan het kabinet, loos is, en De Jager het aan zijn laars lapt. De Jager liet die conclusie maar aan de PvdA’er.

Herbezinnen

De PVV liet dinsdag eerder op de avond weten zich ''serieus te herbezinnen’’ op de gedoogsteun aan het kabinet als dat besluit tot nieuwe bezuinigingen vanwege aan Griekenland verloren geld.

''Als blijkt dat we ons geld niet terugkrijgen, we er naar kunnen fluiten en we mogelijk opnieuw moeten gaan bezuinigen, dan passen wij daar voor. Dan gaan we ons herbezinnen op het gedogen van dit kabinet’’, zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.