UTRECHT - FNV Bondgenoten begint vanaf 9 juli met het pensioenreferendum onder zijn achterban. De vakbond adviseert de ongeveer 475.000 leden tegen het pensioenakkoord te stemmen, zo maakte FNV Bondgenoten dinsdag bekend.

De vakbond was al vanaf het begin fel gekant tegen de pensioenplannen, terwijl vakcentrale FNV wel achter het akkoord staat.

Met het referendum wil FNV Bondgenoten van de leden weten of zij het eens zijn met de afwijzing van het pensioenakkoord. Het referendum loopt naar verwachting tot half augustus, zodat alle leden de kans krijgen om te stemmen in de zomervakantie.

FNV Bondgenoten maakte bovendien bekend niet te spreken te zijn over de maatregel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om mensen tegemoet te komen die vanaf 2020 op hun 65e met pensioen willen maar door de te betalen AOW-premie, te maken krijgen met een koopkrachtdaling.

Tweede sigaar

Kamp past het systeem nu zo aan dat die mensen in het begin iets meer AOW krijgen en in de jaren erna wat minder. De verhoging compenseert de te betalen AOW-premie.

Een sigaar uit eigen doos, vindt FNV Bondgenoten. Voorzitter Henk van der Kolk ziet dan ook geen enkele reden om het pensioenakkoord op dit punt te omarmen. ''Ik deel de tevredenheid van FNV dan ook niet. De oplossing van Kamp is een herhaling van zetten: hij presenteert een tweede sigaar uit eigen doos. Het kost hem geen cent en hij bezuinigt miljarden op de AOW.''

Koste wat kost

In een reactie op de afwijzing van zijn tegemoetkoming aan mensen met lage inkomens verwijt minister Kamp FNV Bondgenoten nu ''koste wat kost'' tegen het pensioenakkoord te willen zijn. Dat terwijl de vakbond wel voor het basisakkoord was dat de vakbeweging en werkgevers vorig jaar juni sloten.

Volgens Kamp is het allemaal een uitwerking van afspraken die sociale partners vorig jaar zelf hebben gemaakt.