DEN HAAG - Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn wordt voorzitter van de Eerste Kamer. Hij kreeg dinsdag 73 stemmen van de 74 aanwezige senatoren.

Eén Eerste Kamerlid stemde blanco. De Graaf is lid van de VVD. Hij volgt René van der Linden van het CDA op.

Fred de Graaf stopt niet alleen met het burgemeesterschap van Apeldoorn, maar ook met het voorzitterschap van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). Dat zei hij dinsdag vlak voor de schriftelijke verkiezing van de Senaatsvoorzitter begon, op vragen van Niko Koffeman, senator van de Partij voor de Dieren.

Soepel en strikt

De Graaf beloofde dat hij het voorzitterschap van de Senaat 'soepel waar mogelijk en strikt waar noodzakelijk' zal vervullen. Eerlijkheid, openheid en betrouwbaarheid zijn voor hem altijd uitgangspunten geweest in alle jaren dat hij al in het openbaar bestuur zat, meldde hij.

De Graaf prees zijn voorganger Van der Linden als een goede en gedegen voorzitter, heel geduldig in het debat, iemand die plezierig leiding gaf en zich onvermoeibaar inzette.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet huldigde Van der Linden om zijn toegankelijkheid en passie voor Europa. Ze verklapte lacherig dat ze weleens voor 'mevrouw Van der Linden' was aangezien.

Van der Linden blijft in de Senaat, nu als gewoon lid van de Eerste Kamer. Premier Mark Rutte noemde het geruststellend dat er nog een periode van Van der Lindens kennis en ervaring gebruik kan worden gemaakt. Hij deed hem een paraplu cadeau met aan de binnenzijde foto's van de parlementsgebouwen en de Hofvijver. ''Het was de grootste uit de cadeauwinkel'', aldus de premier, verwijzend naar het onweer dat werd voorspeld.