AMSTERDAM - De VVD wil dat het KNMI zijn jaarlijkse overheidssubsidie van 60 miljoen euro kwijtraakt en als zelfstandige organisatie doorgaat.

Tweede Kamerlid René Leegte zegt dat dinsdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het nationale weerinstituut richt zich volgens Leegte te veel op de onderzoeken van het kritische panel van klimaatonderzoekers IPCC zodat het zijn onafhankelijkheid kwijtraakt.

Hij wil zijn verzoek in het vragenuurtje voorleggen aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Volgens de VVD'er leeft het idee om het KNMI te verzelfstandigen al enige tijd, maar nu wil hij dat het kabinet er echt werk van maakt.

'Klimaatalarmisten'

Leegte noemt het IPCC ''klimaatalarmisten'' en vindt het niet goed dat het KNMI zo achter hun conclusies van de uitstoot van CO2 en de stijging van de temperatuur aanloopt. Andere onderzoeken laten een afvlakking van de temperatuur zien, stelt Leegte. De overheid moet volgens hem vragen over het klimaat onafhankelijk in de markt kunnen zetten.

De meeste andere activiteiten van het KNMI hebben niets met het klimaat te maken, maar die kunnen ook als zelfstandig instituut worden uitgevoerd, aldus Leegte.

Toekomst

Woordvoerder Cees Molenaars van het KNMI zegt in een reactie dat het ministerie en het KNMI in gesprek zijn over de toekomstige taken van het weerinstituut. In het regeerakkoord staat dat die nader zouden worden bezien.

Letterlijk staat er 'eventuele privatisering', aldus Molenaars. ''Atsma is hier volop mee bezig; hij stuurt waarschijnlijk kort na de zomer een brief naar de Tweede Kamer over het KNMI."

Maar er zal altijd een publieke taak voor het KNMI zijn en de onafhankelijkheid van het instituut is onbetwist, benadrukt de woordvoerder. Die onafhankelijkheid is recentelijk nog aangetoond door een International Review Committee. Daarnaast volgen we de richtlijnen van de World Meteorological Organisation (WMO) en de richtlijnen en de procedures voor integriteit van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, aldus Molenaars.

Volg dit nieuws op NUlive