DEN HAAG - De PVV negeert donderdag het bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan Nederland. PVV-leider Geert Wilders hekelt zijn komst ''maar helaas kunnen wij dat niet tegenhouden'', zei hij maandag desgevraagd.

''Boycot is een te groot woord, maar het komt er wel op neer.''

Wilders vindt dat Abbas, die hij als een Holocaust-ontkenner aanduidt, niets te zoeken heeft bij de koningin en bij het kabinet. Hij wijst erop dat Abbas in het verleden onder meer beweerde dat er niet 6 maar 1 miljoen joden zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Volgens Wilders heeft de Palestijnse leider nooit excuses betuigd of zijn woorden echt teruggenomen.

Ook de SGP is geen voorstander van het bezoek en is niet bij het gesprek donderdag met de Kamerleden. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij zegt dat hij vanwege de drukke laatste Kamerweek geen tijd heeft, maar hij voelt ook geen ''aandrang'' om erheen te gaan.

Wilders en Van der Staaij wijzen op documenten van de Fatah-partij van Abbas, waarin nog steeds de vernietiging van de staat Israël staat vermeld.

ChristenUnie

Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie is kritisch, maar hij wil wel naar het besloten overleg gaan. Hij gaat Abbas vragen of hij nog steeds voor de vernietiging van Israël is en wil weten of en waarom de Palestijnse Autoriteit (PA) nabestaanden van zelfmoordterroristen beloont. Voordewind wijst erop dat de PA officieel geweld heeft afgezworen.

Maar hij zou niet praten met Hamas, de moslimextremistische rivaal van Fatah. Deze beweging staat op de lijst van terroristische organisaties.