DEN HAAG - Met de geplande bezuinigingen wordt de cultuur in Nederland niet kapotgemaakt. Dat stelde regeringspartij VVD maandag in het Tweede Kamerdebat over de bezuinigingen van 200 miljoen euro.

Volgens VVD-Kamerlid Bart de Liefde leiden de maatregelen tot een stelsel dat kunst stimuleert en de kloof tussen publiek en de kunstwereld verkleint.

De culturele sector moet wat hem betreft minder afhankelijk worden van de overheid. Financiële steun moet vooral van het publiek zelf komen. ''Als je geeft om cultuur, geef dan aan cultuur'', aldus De Liefde.

'Ander Nederland'

Tijdens het debat stelde PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma dat de bezuinigingen op de cultuur zullen leiden tot een ''ander Nederland''.

Ze vreest een cultuur waarin talent niet meer wordt uitgedaagd en gekoesterd. Ze hekelde de manier waarop verantwoordelijk staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) en premier Mark Rutte over de ingrepen praten.

''De toon die wordt aangeslagen is beledigend en koud.'' De PvdA wil de bezuinigingen grofweg halveren en in fases doorvoeren.

Volgens Klijnsma wordt er nauwelijks bezuinigd op topinstellingen, terwijl juist die het best in staat zijn om financieel overeind te blijven vanwege een koopkrachtig publiek. ''Zo wordt kunst als vanouds weer van de elite'', aldus Klijnsma.

Jeugdcultuur

De PvdA hekelde vooral de bezuinigingen die de jeugdcultuur raken. ''Als je jeugdtheater en jeugddans zo millimetert, moet je beseffen wat dat voor kinderen betekent.'' Ook de bezuinigingen op muziekgezelschappen hebben volgens haar grote gevolgen voor de regio.

Regeringspartij CDA steunt de bezuinigingsplannen op de cultuur maar wil dat er toch 1 miljoen euro extra beschikbaar komt voor orkesten in de regio's zuid, oost en west. Het gaat dan om 0,5 miljoen euro per orkest.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf vervullen de orkesten in de regio een belangrijke rol, onder meer bij muziekeducatie voor de jeugd.

Samen met coalitiegenoot VVD en gedoogpartner PVV wil het CDA ook het Friese theatergezelschap Tryater en de Opera Zuid een steuntje geven. De plannen worden betaald uit een potje van 150 miljoen dat beschikbaar is om de bezuinigingen door te voeren.