DEN HAAG - Coalitiepartijen CDA, VVD en gedoogpartij PVV willen dat in de toekomst nog maar drie werknemers van de publieke omroep meer verdienen van de balkenendenorm.

Tijdens het debat over de bezuinigingen bij de publieke omroep dienden de drie partijen hiertoe een plan in. Nu verdienen nog dertien presentatoren meer dan 181 duizend euro.

Omroepmedewerkers die minder dan de balkenendenorm verdienen mogen ook niet elders bijbeunen. Als zij jaarlijks meer dan tienduizend euro aan schnabbels binnenharken moet dit afgeroomd worden, willen de drie partijen.

Bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is niet eens met het voorstel. Hagoort sprak in een reactie na afloop van het mediadebat van symboolpolitiek.

De drie partijen willen ook dat op Radio 2 tussen 07.00 uur en 19.00 uur verplicht 35 procent Nederlandstalige muziek draait. PVV-Kamerlid Martin Bosma brak tijdens het debat een lans voor het levenslied.

Zelf uitmaken

Mediaminister Marja van Bijsterveldt (CDA) voelt niet veel voor dit plan. Ze wil niet op de stoel van de omroepen gaan zitten, die zelf moeten uitmaken hoe zij invulling geven aan hun programma's.

De bewindsvrouw zegde slechts toe dat zij de wens van de Kamer aan de omroepen zou doorgeven. Meer wil en kan ze niet doen, liet ze maandag weten.

Jeugdlidmaatschap

De coalitiepartijen CDA en VVD en de oppositiepartijen D66 en SP in de Tweede Kamer hebben Van Bijsterveldt (Media) aangedrongen op het creëren van jeugdlidmaatschappen voor omroepen.

Het CDA stelde tijdens het mediadebat voor dat de jongeren voortaan 7,50 euro gaan betalen voor een lidmaatschap.

Van Bijsterveldt wil de contributie voor omroepleden verhogen van 5,72 euro naar 15 euro. De omroepen TROS, AVRO, BNN, VARA, KRO en NCRV zijn daar tegen.

De bewindsvrouw is bereid naar een jeugdlidmaatschap te kijken, gaf ze aan. ''Als er een Kamermeerderheid voor is, dan sta ik er niet onwelwillend tegenover'', antwoordde de minister. ''Hoewel ik 15 euro ook voor jongeren betaalbaar vind, wacht ik het initiatief van de Tweede Kamer af.''

Goedkoper

Kamerlid Martin Bosma van de PVV vindt de verhoging van de contributie naar 15 euro een goed idee. Volgens hem is het na de prijsstijgingen van de afgelopen decennia nog altijd goedkoper dan de 10 gulden die de omroepleden in de jaren vijftig kwijt waren aan een lidmaatschap.

GroenLinks en de SP voorzien een ledenjacht als omroepen meer zendtijd en budget krijgen bij meer leden. ''De omroep wordt voor de biblebelt en de grachtengordel'', zei Mariko Peters van GroenLinks. De SP is tegen de contributieverhoging naar 15 euro.