DEN HAAG - Nederland wil vanaf 2012 geld inzetten om de omwentelingen in de Arabische regio te steunen. Het gaat om 7,5 miljoen euro in dat jaar, oplopend tot 15 miljoen euro in 2015.

Dat hebben minister Uri Rosenthal en staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken deze week aan de Tweede Kamer laten weten.

In eerste instantie richten zij zich op Tunesië en Egypte, vervolgens ook op Marokko en Jordanië. Het geld moet ''duurzame transitie in de Arabische regio ondersteunen''.

De veranderingen kunnen zo beklijven, aldus de bewindslieden.

Concrete resultaten

Op de gebieden van democratisering, rechtsstaat en economische groei wil Nederland de duurzame transitie in de Arabische regio vooral ondersteunen.

Snelle politieke en economische hervormingen in de regio zijn namelijk van groot belang, oordelen de politici. Zij hopen dat de merendeels jonge bevolking het idee van een betere toekomst kan omzetten in concrete resultaten.

Het geld komt beschikbaar voor ondersteuning aan het maatschappelijk middenveld in de Arabische regio. Ook het plaatselijke bedrijfsleven kan er op rekenen. Verder wil Nederland meer technische assistentie geven aan Arabische landen.

Actieve rol

Nederland speelt al een actieve rol in de Arabische regio. Via verschillende EU-programma’s stelt Nederland al zo’n 561 miljoen euro beschikbaar.

Verder levert ons land bijdragen via internationale organisaties als de Wereldbank, het IMF en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. In VN-verband levert Nederland bijdragen aan wederopbouw en humanitaire hulp in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.