AMSTERDAM - De overheid doet bijna geen aangifte tegen de eigen ambtenaren in zaken rond zware integriteitschendingen als fraude.

Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek van 934 integriteitschendingen als fraude, diefstal en corruptie bij negentien overheidsinstellingen in 2009 en 2010.

Honderden van die schendingen zijn volgens RTL Nieuws mogelijk strafbare feiten. In 411 gevallen was sprake van zware schendingen en mogelijk strafbare feiten. Van 36 werd slechts aangifte gedaan.

Het gaat om zaken als het lekken van informatie over een verdachte pedofiel door een medewerker van het Openbaar Ministerie vorig jaar. Hiermee zou hij een ambtsmisdrijf hebben gepleegd. Een ambtenaar van Verkeer en Waterstaat zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan corruptie door een bevriende ondernemer opdrachten te gunnen.

Verkeerd voorbeeld

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg stelt dat daders er kennelijk te makkelijk van af komen. De overheid geeft een verkeerd voorbeeld door geen aangifte te doen. "Zo denken anderen ook dat dit kan."

CDA-Kamerlid Ger Koopmans is van plan Kamervragen te stellen. Hij wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) scherpe instructies aan overheidsinstellingen geeft.

Volgens hem zijn er te veel plekken binnen de overheid waar laks wordt omgegaan met dit soort kwesties.