AMSTERDAM - Softdrugs moeten uit de illegaliteit worden gehaald. Dat vinden de Partij van de Arbeid en D66 naar aanleiding van een rapport dat eerder deze week verscheen.

Daarin wordt geadviseerd om wiet en hasj met te veel van de werkzame stof THC als harddrug te beschouwen. Eerdere regularisering zou hebben voorkomen dat cannabis zo veel THC bevat, vinden de twee partijen.

Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) erkende zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat de effecten van softdrugs door het toegenomen THC-gehalte soms heftig zijn.

Hij wees er echter op dat er de afgelopen jaren geen stappen zijn genomen om de teelt en verkoop te regulariseren.

Harddrugs

Ook Van Dams collega Boris van der Ham (D66) is voor regularisering. In het advies van de commissie om hasj en wiet met te veel THC voortaan tot de harddrugs te rekenen kon hij zich vinden.

"Je mag best onderscheid maken tussen hoger en lager dan vijftien procent THC", zei hij in het programma. Gemiddeld bedraagt het THC-percentage in Nederlandse wiet achttien procent.

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman, ook te gast in het programma, ziet geen heil in het regelen van de teelt en verkoop van hasj en wiet. "Het is een illusie dat je daarmee het probleem oplost." Zij ziet in het rapport bevestigd dat er eigenlijk geen onderscheid tussen soft- en harddrugs is. "Die illusie is behoorlijk doorgeprikt."

Onderscheid

Het rapport van de commissie-Garretsen deelt deze conclusie overigens niet. De commissie concludeert juist dat het onderscheid tussen soft- en harddrugs kan blijven bestaan, ook als zware cannabis wordt overgeheveld naar de lijst met harddrugs.

Door de overheveling zouden coffeeshops alleen maar lichtere soorten kunnen verkopen. Ook zouden de straffen voor de handel in zware soort omhooggaan.

Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de bevindingen van de commissie.