AMSTERDAM - Vijftien festivals hebben vrijdag felle kritiek geuit op het cultuurbeleid van het kabinet. In een brief aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) schrijven zij dat hij 'als een olifant door de porseleinkast' gaat.

Daarin is hij volgens de briefschrijvers 'niet gehinderd door te veel kennis en affiniteit met de culturele sector'.

De organisaties achter onder meer Festival Mundial, Oerol en Festival aan de Werf vrezen dat veel festivals niet kunnen voortbestaan als Zijlstra zijn plannen doorzet. Ze wijzen erop dat zowel theatermakers als festivals de subsidies nodig hebben als basis om goed te kunnen functioneren.

Zij zijn ook ontevreden over de besparing op het Fonds Podiumkunsten, dat 'de ondankbare, schier onmogelijke' taak krijgt met minder geld de festivalcultuur in stand te houden.

Discussie

De festivals willen helderheid over de verhouding tussen rijkssubsidies en de gelden uit het fonds. Ook willen ze een discussie over de functie die wordt toegedicht aan festivals.

Van de veertien festivals die nu rijkssubsidie krijgen, is alleen het Holland Festival per 2013 verzekerd van overheidsgeld. Zijlstra wil 200 miljoen euro bezuinigen op de kunsten. Het bedrag dat nu wordt vrijgemaakt voor de cultuursector is 900 miljoen euro.

Maandag bespreekt Zijlstra de kabinetsplannen met de Tweede Kamer.