DEN HAAG - Het besluit van Nederland om de sluizen in het Haringvliet toch op een kier te zetten, kan Vlaanderen gunstiger stemmen als het gaat om een discussie rond het niet ontpolderen van de Hedwigepolder.

Dat zei vicepremier Maxime Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad.

Op beide dossiers is er onenigheid met de Belgen. Het besluit rond het Haringvliet was een ''zelfstandige afweging'' van Nederland, aldus Verhagen.

Maar deze kan de relatie met de Belgen wel goed doen. ''Als je niet op tien, maar op één dossier ruzie hebt met je buren, is het makkelijker om een oplossing te vinden'', aldus Verhagen.

Hedwigepolder

Vorige week werd bekend dat het kabinet-Rutte afziet van het ontpolderen van de Hedwigepolder in Zeeland, hoewel dat eerder aan Vlaanderen was beloofd.

De maatregel moest dienen als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde ten behoeve van de Antwerpse haven. Vlaanderen is boos dat Nederland op de afspraak terugkomt.

Rijnverdrag

Door het openen van de Haringvlietsluizen kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en aal van de zee naar de rivier zwemmen en weer terug. Het zogenoemde Kierbesluit maakt onderdeel uit van het internationale Rijnverdrag. Op basis hiervan investeerden landen stroomopwaarts al tientallen miljoenen euro's in vistrappen en natuurlijk oever.

Het kabinet wilde het Kierbesluit eigenlijk niet uitvoeren. Opening van de sluizen zou brak water en verzilting opleveren, wat slecht is voor boeren. Maar het ontbreken van een goed alternatief en door juridische en financiële risico's kiest het kabinet toch eieren voor z'n geld.

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) beloofde vrijdag echter maatregelen die genoeg zoet water garanderen, waardoor hij naar eigen zeggen kan rekenen op genoeg 'draagvlak' in de regio.