DEN HAAG - De Afsluitdijk krijgt een versterkte toplaag waardoor deze 'overslagbestendig' wordt.

Ook worden de zogenoemde spui- en schutsluizen gerenoveerd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Bij een dijk die overslagbestendig is, ontstaan er geen problemen als er bij incidentele zware stormen een beetje water over de dijk gaat.

De huidige graszoden op de top van de dijk worden met asfalt bekleed. Daaroverheen komt weer gras. In 2020 voldoet de dijk dan weer aan de veiligheidseisen. Als de Tweede Kamer instemt, kan de renovatie in 2015 beginnen.

Duurzame energie

Het kabinet wil samen met de regio nog werken aan duurzame energie en natuur en recreatie op de dijk. Zo wordt gedacht aan een fietspad aan de Waddenkant.

Met de renovatie kan de Afsluitdijk er naar verwachting weer tegen tot zeker het jaar 2050. Daarna moet bekeken worden wat nodig is voor de veiligheid tot het einde van de 21e eeuw.

CPB

Onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) zeggen vrijdag dat een stapsgewijze aanpak de beste en meest rendabele manier is om de dijk op te knappen.

Het is volgens het CPB enkele honderden miljoenen euro's goedkoper dan de dijk in één keer versterken. Tot 2020 bedragen de kosten zeker 600 miljoen euro en in de periode tot 2100 komt daar nog eens 1,4 miljard euro bij, verwacht het CPB.

Goedkoper

Het planbureau adviseert ook om enkele passages à 10 miljoen euro te bouwen waardoor vissen heen en weer kunnen zwemmen. Dat is stukken goedkoper dan een tussenmeer met brak water, want dat kan 700 miljoen kosten.

Het CPB stelt dat windmolens op de Afsluitdijk waarschijnlijk rendabel zijn. Andere voorstellen voor energieopwekking zijn onrendabel of nog experimenteel.