DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat het kabinet veel te traag is met het regelen dat mariniers aan boord van handelsschepen kunnen om ze te beschermen tegen piraten in de Somalische wateren.

 Met name regeringspartij VVD en de PvdA laakten dat het overleg met de reders nog niet is afgerond en vinden dat de Kamer informatie over criteria en de kosten niet of te laat krijgt.

Dat bleek donderdagavond tijdens een debat over de kwestie. VVD-Kamerlid Han ten Broeke verwachtte meer stappen van het kabinet en vond dat nu te karig.

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor het inzetten van mariniers van in ieder geval VVD, CDA, PVV en ChristenUnie. De PvdA, D66 en GroenLinks kunnen nog geen definitief oordeel geven, omdat ze eerst meer informatie willen.

Zeetransporten

nsportenOnlangs zijn als experiment drie kwetsbare zeetransporten door mariniersteams beveiligd. Dat is goed bevallen en het kabinet heeft op basis van die pilots een beleidskader opgesteld. Maar dat is volgens de Kamer te vaag.

Minister Hans Hillen (Defensie) is over de invulling ervan nog in overleg met de reders, die in ieder geval een deel van de kosten op zich moeten nemen. Hillen heeft toegezegd voor 1 augustus met resultaten te komen.

Particuliere beveiligers

Ook wacht de Tweede Kamer nog vol ongeduld op een advies van een commissie over de (on)mogelijkheden om bewapende particuliere beveiligers in te schakelen.

De commissie onder leiding van oud-OM-topman Joan de Wijkerslooth zal echter niet eerder dan oktober klaar zijn, meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) tijdens het overleg aan een verraste Kamer. Die had het advies in de zomer verwacht.

Onlangs ging de Kamer al akkoord met een langere inzet van Nederlandse marineschepen voor operaties van de EU en de NAVO in het gebied. Probleem is dat heel trage en kwetsbare schepen ook tijdens begeleide transporten nog gevaar lopen.