DEN HAAG - Minister Kamp (Sociale Zaken) kan onmogelijk beweren dat de jongeren gaan profiteren van het nieuwe pensioenstelsel. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver tegenover NU.nl.

"Dat is op zijn zachtst gezegd voorbarig en in het slechtste geval niet waar", aldus de GroenLinks'er. Zeker zolang het CPB de gevolgen nog niet heeft doorgerekend is er volgens Klaver nog niks over de gevolgen te zeggen.

Kamp liet donderdag in een vraaggesprek met NU.nl weten dat jongeren gaan profiteren, doordat pensioenfondsen meer ruimte krijgen om hogere rendementen te behalen en dus hogere pensioenuitkeringen kunnen uitbetalen.

Truc

Volgens Klaver is dit slechts een boekhoudkundige truc. "De pensioenfondsen gaan pensioenen uitbetalen op basis van fictieve rendementen", stelt hij. "Het risico ligt daardoor uitsluitend bij de jongere generaties, omdat onduidelijk is of er tegen die tijd nog geld in de pensioenpotten zit."

Liever ziet de GroenLinks'er dat de risico's binnen een generatie gekoppeld worden aan de rendementen. "De oudere generaties profiteren optimaal, zonder dat ze meedelen in de risico's. Dat moet meer in balans komen."