AMSTERDAM - Het kabinet gaat de Haringvlietsluizen toch op een kier zetten, zodat trekvissen vanuit de Noordzee de rivieren op kunnen zwemmen.

Dat meldt de NOS.

Eerder besloot het kabinet de sluizen dicht te laten, ook al was dat in strijd met het zogeheten Kierbesluit uit 2000.

Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten met zich meebrengen, onder andere vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening, en schade toebrengen aan landbouwgrond.

Het kabinet zou de sluizen nu toch openzetten omdat dat verplicht is volgens internationale afspraken. Andere landen hebben al geïnvesteerd in sluizen en andere maatregelen en dreigen met schadeclaims als Nederland de afspraken niet nakomt.

Vorige kabinet

Het vorige kabinet had nog beloofd de sluis open te zetten, maar VVD en CDA spraken vorig jaar oktober in het regeerakkoord af dat terug te draaien, tot woede van de Europese Commissie en een flink aantal Europese landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Ook de Eerste Kamer was het er niet mee eens.

Brussel en de regering in de getroffen landen stelden dat Nederland het internationale Rijnverdrag schond met het niet open zetten van de sluizen in de Haringvliet. Andere landen hadden in het kader van dit verdrag al miljoenen euro's uitgegeven, onder meer voor vistrappen en natuurlijke oevers. De Europese Commissie overwoog juridische claims tegen Nederland.