DEN HAAG - De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 willen dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de kostenstijging bij het persoonsgebonden budget (pgb).

Ook de gevolgen van de nieuwe plannen voor de mensen die met het pgb zelf zorg inkopen moeten zo duidelijk worden.

De partijen deden het verzoek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over voorstellen waarmee staatssecretaris Marlies Veldhuijzen Van Zanten de stijgende kosten in de hand wil houden.

Verschillende bedragen

''De cijfers moeten kloppen, anders wordt het kleine foutje in het begin steeds groter. Het effect van de maatregelen lijkt nu groter dan het is. Ik trap niet in deze bangmakerij'', meent Agnes Wolbert (PvdA).

Volgens Linda Voortman (GroenLinks) circuleren er verschillende bedragen over het gemiddelde bedrag van een pgb en rekent het kabinet zich rijk.

Verwarring

Esmee Wiegman (ChristenUnie) riep op om de pgb-maatregelen uit te stellen tot ze ''gedegen zijn doorgerekend’’. Volgens haar is er nu verwarring over de cijfers. Ook Pia Dijkstra (D66) vindt de doorrekening door bijvoorbeeld het CPB hard nodig. ''Nu goochelen we allemaal wat, maar laten we met z’n allen vaststellen waar het precies over gaat.’’.

Kees van der Staaij (SGP) vindt een doorrekening eveneens verstandig. ''Wij zijn er allerminst zeker van dat de besparingen ook echt kunnen worden ingeboekt. Vraag het CPB, dat rekende de verkiezingsprogramma’s ook door en bijvoorbeeld op de zorgonderdelen bleken de opbrengsten toen vaak tegen te vallen."

Het CDA voelt er niets voor. ''We kunnen opnieuw vragen om de cijfers op een andere manier te bekijken, maar het schiet niet op. Dit zijn de cijfers’’, constateert Sabine Uitslag.

Ook staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is ervan overtuigd dat de cijfers wel kloppen. Ze wil in een zogeheten technisch overleg met de Kamerleden om tafel om de cijfers tot in details door te nemen.

Coalitie

CDA, VVD en PVV hebben donderdag steun uitgesproken voor de plannen die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft met het persoonsgebonden budget (pgb).

De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV onderschrijven dat het roer om moet, omdat er anders uiteindelijk wel heel veel geld gaat naar de populaire regeling waarmee mensen nu zelf hun zorg kunnen inkopen.

Het is pijnlijk, maar de afgelopen jaren zijn de pgb-houders keer op keer geconfronteerd met maatregelen en ook een pgb-stop, schetst de VVD. ''Door de groep te beperken, behouden mensen het geld voor een alternatief voor een verblijf in een instelling.'' CDA en VVD hameren wel op eigen regie in de zorg, ook voor mensen die geen pgb hebben.