DEN HAAG - Minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) heeft de mensenrechtenorganisatie van de Raad van Europa financiële steun toegezegd in haar strijd tegen discriminatie van homoseksuelen en transgenders in Europa. Het gaat om 500.000 euro.

Ze laat dit weten in reactie op het donderdag verschenen rapport van mensenrechtencommissaris Thomas Hammarberg van de Raad van Europa over de situatie van de 50 miljoen homoseksuelen en transgenders in Europa.

Volgens het rapport blijkt deze in sommige landen zeer ernstig en is die dringend aan verbetering toe.

Van Bijsterveldt ergert zich enorm aan het verbieden van homodemonstraties, de aanhoudende geweldsmisdrijven tegen homoseksuelen en transgenders en recente homovijandige sentimenten in landen als Kroatië, Bulgarije en Hongarije.

''Het is voor mij onacceptabel dat een groot deel van de 50 miljoen homoseksuelen en transgenders in Europa nog steeds niet kan genieten van zijn fundamentele mensenrechten'', aldus de minister.

Top drie

Voor het rapport is de situatie van homoseksuelen en transgenders in de 47 lidstaten van de Raad van Europa bekeken. Nederland vormt samen met Denemarken en Zweden de top drie van de landen met de beste sociale acceptatie van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.