DEN HAAG - Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van het kabinet om de bijdrage aan de NAVO-missie in Libië met drie maanden te verlengen. Dat bleek donderdag tijdens een debat over de kwestie.

De regeringspartijen VVD en CDA, de grootste oppositiepartij PvdA, D66 en de ChristenUnie staan achter het plan.

Met name D66 wil eigenlijk meer dan alleen het controleren van het wapen- en vliegverbod, wat Nederland met F-16's en een mijnenjager nu doet. De VVD heeft ook geen principiële bezwaren tegen een uitgebreidere inzet, waarbij ook gebombardeerd wordt.

Gedoogpartij PVV en de SP zijn tegen de Nederlandse inzet in Libië. De PVV vindt dat andere NAVO-lidstaten of Arabische landen meer moeten doen. GroenLinks wil eerst horen van de betrokken ministers hoe het zit met de strategie en invulling.

Bombarderen

Nederland doet mogelijk ook na september nog mee aan de NAVO-missie in Libië. Ook is niet uitgesloten dat Nederlandse F-16's dan wel mee gaan bombarderen. Dat zeiden de ministers Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en Hans Hillen van Defensie woensdag in de Tweede Kamer.

De afgelopen en de komende drie maanden controleren de Nederlandse gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager alleen de naleving van het wapenembargo en het vliegverbod in het Noord-Afrikaanse land.

Maar het kabinet heeft geen principiële bezwaren tegen een zogeheten air-to-ground contact, aldus de ministers. Dat houdt in dat vliegtuigen van de NAVO strategische installaties van het regime van Muammar Kaddafi kunnen bombarderen.

Nieuwe afweging

Tot en met september heeft Nederland ervoor gekozen hooguit air-to-air contact toe te staan als een beschieting van een ander vliegtuig nodig mocht zijn. Een Kamermeerderheid steunt dat.

Volgens Rosenthal en Hillen zal het kabinet over drie maanden een nieuwe afweging maken, waarbij wordt gekeken naar de omstandigheden en de behoeftes op dat moment. Financiële redenen zullen geen invloed hebben op het besluit, zei Hillen.

Meer doen

Met name D66 en ook regeringspartij VVD wilden dat Nederland eigenlijk nu al meer gaat doen in Libië, ook omdat de NAVO de lidstaten om meer inzet had gevraagd. Maar volgens de twee ministers is de Nederlandse bijdrage ''sterk, nuttig, passend, evenredig en volwaardig.''

D66 en VVD wilden ook niet dat geld een rol zou spelen. Eerder had Hillen gezegd dat er nog 10 miljoen euro over was in het potje om de rest van dit jaar missies te kunnen betalen. Dat zou opgaan aan drie maanden Libië.

Nederland doet sinds eind maart mee met de missie Unified Protector van de NAVO die de opstandige bevolking moet beschermen tegen Kaddafi. De NAVO besloot onlangs de missie tot eind september te verlengen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten