DEN HAAG - De Eerste Kamer wil een nadere toelichting van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) over de door hem gewenste verhoging van het collegegeld met 3000 euro voor langstudeerders.

Zijlstra wil de wetswijziging in september laten ingaan, maar de Eerste Kamer moet eerst nog goedkeuring geven.

Omdat er nog slechts twee zittingen van de Eerste Kamer zijn voor het zomerreces, moet de staatssecretaris haast maken met zijn toelichting. De Senaat wil van Zijlstra weten wat er zo spoedeisend is aan het wetsvoorstel en wat de negatieve consequenties zijn als het voorstel niet in september ingaat.

Dat moet voor 28 juni gebeuren om het voorstel te kunnen behandelen op 5 juli, de laatste dag voor de Senaat met reces gaat. Lukt dat het ministerie niet, of is de Senaat niet voldoende overtuigd van de redenatie, dan loopt de langstudeermaatregel vertraging op.

Brief

Een woordvoerder van de staatssecretaris heeft woensdag laten weten dat Zijlstra voor aanstaande dinsdag een brief zal sturen naar de Eerste Kamer waarin hij aangeeft waarom de behandeling spoed heeft.

''Wij gaan er gewoon vanuit dat de wet op 1 september in werking treedt'', aldus de woordvoerder.

Uitgesteld

Zijlstra wil studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen tijdens hun bachelorstudie of masterstudie extra collegegeld laten betalen. Oorspronkelijk zou dat komend collegejaar al in moeten gaan, maar de maatregel is eerder al met een jaar uitgesteld.

Het voorstel is nu om studenten vanaf 1 september dit jaar wel al als langstudeerder aan te merken, maar ze hoeven nog geen 3000 euro te betalen. Het jaar daarna wel.