DEN HAAG - De strippenkaart is definitief op z'n retour. Dat is de uitkomst van het debat woensdag in de Tweede Kamer.

Een aantal fracties (GroenLinks, PvdA en SP) wilden het papieren reisbewijs langer dan gepland behouden omdat zijn opvolger, de ov-chipkaart, nog veel kinderziektes heeft.

Lang leek de PVV mee te zullen stemmen met de oppositiepartijen, maar de gedoogpartij haakte toch af.

Door deze uitkomst van het debat kan de strippenkaart binnenkort op meer plaatsen aan de wilgen worden gehangen.

'Stempelen'

Tot dusver konden ov-reizigers in de stadsregio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland niet meer 'stempelen'. Per 30 juni wordt de strippenkaart afgeschaft in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Zeeland en Limburg volgen per 7 juli.

Provincies als Groningen, Noord-Brabant, Utrecht en Drenthe komen daarna, maar wanneer is onbekend.

PVV

De PVV geldt als een groot criticaster van de ov-chipkaart, vooral omdat die partij de nieuwe kaart voor reizigers te duur vindt. PVV'er Leon de Jong zei in het debat geen steun te kunnen geven aan de motie van de oppositie, omdat die motie uitgaat van het verbeteren van de chipkaart.

Hij wil echter dat die chipkaart niet verplicht wordt ingevoerd.

De motie regelde echter ook dat de strippenkaart voorlopig niet mag worden afgeschaft, maar door de toevoeging haakte de PVV af. 

De Jong diende wel zelf een motie in die inging op mogelijke claims bij het tijdelijk redden van de strippenkaart, maar diende zelf geen motie in om de kaart ook daadwerkelijk langer in stand te houden.

Blij

''Ik ben blij met de uitslag'', liet minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) na afloop weten.

''Het is vooral winst voor de reizigers. In de regio’s waar de chipkaart is ingevoerd, zijn zij tevreden. Ik weet dat er onvolkomenheden zijn met de kaart, maar dit zijn geen hele grote problemen. We moeten dit in de toekomst oplossen, het zijn geen redenen om dit systeem gegijzeld te houden.''

Kinderziektes

''Wanneer de kaart overal in Nederland gebruikt kan worden, hangt van de regio’s zelf af'', vervolgt de VVD-bewindsvrouw. ''Zij bepalen wanneer ze er klaar voor zijn en dan kunnen ze een aanvraag doen.''

De kinderziektes waartegen sommige Kamerleden te hoop lopen zijn onder meer de hoge borg, dubbele opstaptarieven en het ontbreken van anonieme kortingskaarten. Ook het gebrek aan herinneringsmails bij vergeten uit te checken zit ze dwars.