DEN HAAG - Vergoeding van hulp bij stoppen met roken kost op de lange duur geld omdat ex-rokers langer blijven leven en de zorgkosten vooral voor de oudste mensen oplopen. Daarom is vergoeding van deze therapieën geen goede manier om de kosten van de zorg in de hand te houden.

Dat stelde VVD-Kamerlid Anne Mulder woensdag tijdens een debat met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over het basispakket van de zorgverzekering.

''Als je niet sterft aan longkanker, dan sterf je aan iets anders." Dat voormalige rokers meer jaren in gezondheid door kunnen brengen, hoeft andere mensen geen geld te kosten, vindt de VVD.

De minister wil de stoppen-met-rokenhulp weer uit het basispakket halen, terwijl het er nog maar net in zit. Van het pleidooi van oppositiepartijen om dit nog minstens een jaar te blijven vergoeden, was ze niet onder de indruk.

Schippers vindt dat rokers stoppen best zelf kunnen betalen, vooral als ze per week 35 euro kunnen besparen door de sigaret te laten liggen. ''Je wordt er hartstikke rijk en veel gezonder van. Ik spreek uit ervaring."

Vaker ziek

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV steunen haar daarin, de oppositie wees erop dat korten op preventie de kosten op langere termijn juist opdrijft omdat rokers vaker ziek zijn.

''Het is dom en onzorgvuldig", zei Esmé Wiegman van de ChristenUnie. Ze ziet roken niet als een keuze voor een levensstijl maar als een verslaving waarbij voor verstokte rokers hulp geboden is.

Overschrijding

Schippers moet snijden in het zorgpakket en tarieven van huisartsen en verloskundigen korten omdat ze dit jaar al kampt met een overschrijding van 1,1 miljard euro op de zorgkosten.

Als ze niet ingrijpt, lopen de tekorten de komende jaren verder op tot 3 miljard per jaar. Ze zal de Kamer nog voor de vakantie laten weten wat ze precies bedoelt met haar voornemen dieetadvisering niet meer te laten vergoeden.

De partijen die samenwerken bij de regering steunen de plannen, al wees VVD'er Mulder er wel op dat verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering en een eigen risico voor een bezoek aan de huisarts 700 miljoen euro kunnen opleveren. Daarmee zou Schippers voor een groot deel uit de brand zijn.