LEIDEN - Politieke partijen. Ze beloven van alles, ze doen weinig. Het is een veel gehoorde klacht. Maar volgens onderzoeker Tom Louwerse van de Universiteit Leiden zou de Nederlandse kiezer best wat tevredener mogen zijn.

Uit onderzoek van hem blijkt namelijk dat politieke partijen zich redelijk aan hun beloftes houden.

Natuurlijk doen partijen water bij de wijn. Zo kruipen partijen die in een regeringscoalitie komen wat naar elkaar toe en lijken oppositiepartijen wat van standpunt te veranderen, al dan niet onder invloed van een verkiezingsnederlaag.

Maar uiteindelijk maken ze aardig waar wat ze beloven.

Verkiezingsprogramma's

Louwerse maakte analyses van verkiezingsprogramma’s en parlementaire debatten in zes parlementaire periodes sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op basis daarvan zegt hij: ''Iedereen mag op individuele punten teleurgesteld zijn in een partij. Maar sommige mensen zeggen wel erg makkelijk dat het allemaal bedrog is.''

Groot-Brittannië

De promovendus keek ook naar het politieke systeem van Groot-Brittannië, waar de weinige partijen makkelijker hun voorgenomen beleid zouden kunnen uitvoeren. Maar daar verloochent de oppositie echter vaak haar standpunten omdat ze vrijwel overal tegen is.

En Britse regeringspartijen zijn vaak gematigder dan gedacht. ''Als we naar het totale plaatje kijken, zien we dat Nederlandse partijen het net zo goed doen als hun Britse tegenhangers", aldus Louwerse.

Woensdag promoveert hij op zijn onderzoek.