UTRECHT - De vakbonden zijn onderling verdeeld over het pensioenakkoord.

De grootste FNV-vakbond, Bondgenoten, vindt steeds meer medestanders die het pensioenakkoord afwijzen.

''Wij zijn blij dat Abvakabo ook van mening is dat niet alleen werknemers moeten opdraaien voor slechte beleggingsresultaten van pensioenfondsen'', zei een woordvoerster van Bondgenoten woensdag.

Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV is de op een na grootste FNV-bond. Dinsdag riep Abvakabo de vakcentrale op om het overleg met de werkgevers en het kabinet te heropenen, omdat de ambtenarenbond het pensioenakkoord onvoldoende vindt.

Meer zekerheid

De twee vakbonden willen niet accepteren dat mensen straks een lagere AOW-uitkering krijgen als zij op 65-jarige leeftijd stoppen met werken.

Daarnaast vindt Bondgenoten dat mensen meer zekerheid moeten krijgen over de hoogte van hun pensioenen. Er valt nog niets te zeggen over mogelijke gezamenlijke initiatieven van de bonden tegen het pensioenakkoord.

CNV

De grote weerstand binnen vakcentrale FNV brengt het pensioenakkoord ernstig in gevaar, vreest CNV-voorman Jaap Smit. De voorzitter benadrukt dat werknemers slechter af zijn, mocht het akkoord daadwerkelijk worden afgeschoten.

Opnieuw onderhandelen met het kabinet en de werkgevers zit er volgens Smit niet meer in: ''Na ruim een jaar onderhandelen over een conceptakkoord waar we het in hoofdlijnen al over eens waren, kunnen we echt niet meer terug naar af.''

Ook is de voorzitter van de christelijke vakcentrale bang dat de tegenstand van Abvakabo en Bondgenoten schade toebrengt aan het imago van de vakbeweging. ''Nu rijst de vraag of we nog wel in staat zijn om andere akkoorden over ingewikkelde onderwerpen te sluiten'', zei Smit bezorgd.

Dwarsliggen

Ook het CNV heeft twee vakbonden die dwarsliggen. Politiebond ACP en de militaire vakbond ACOM vinden net als hun collega's bij Bondgenoten en Abvakabo dat mensen met zware beroepen die niet langer kunnen doorwerken dan hun 65e er bekaaid vanaf komen.

De bonden hebben echter veel minder leden dan de twee grootste FNV-bonden en bezorgen Smit lang niet zoveel zorgen als FNV-voorzitter Agnes Jongerius die heeft.

Smit is zaterdag begonnen met een toer door het land om zijn achterban in te lichten over het pensioenakkoord en gaat daar de komende tijd ook mee door. ''Ik merk dat de mensen achter het akkoord staan. De leden hebben wel kritische vragen, maar over het algemeen zijn zij positief'', aldus Smit.