DEN HAAG - Het voorstel van CDA en PvdA om in de gemeentelijke schuldhulp een incassostop voor schuldeisers in te bouwen, kost lokale overheden in totaal ongeveer 15 miljoen euro.

Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Regeringspartij CDA en de PvdA bestreden de berekeningen van De Krom dinsdagavond in een debat direct. De VVD-bewindsman staat sinds begin dit jaar recht tegenover de regeringspartner, die samen met de oppositiepartij ijvert voor een zogeheten moratorium.

Daarvoor lijkt zich ook sinds dit voorjaar een Kamermeerderheid af te tekenen. Alleen zijn bij onder meer GroenLinks vragen over de financiering.

CDA en PvdA willen schuldeisers die niet zijn aangesloten bij een convenant in de aanpak van schulden, maximaal zes maanden in de wacht kunnen zetten.

Zo kunnen schulden niet verder oplopen en rustig een oplossing worden gezocht voor de achterstallige betalingen en andere problemen die vaak samengaan met schulden, zoals een verslaving. Nu zouden schuldeisers in de schuldhulpverlening nog te veel dwarsliggen.

Principieel onjuist

Maar De Krom en zijn eigen partij, de VVD, voelen niets voor een moratorium. De staatssecretaris noemde het principieel onjuist in de gemeentelijke schuldhulp.

Volgens hem past een wettelijk dwingend instrument niet in het minnelijke traject, waar het juist de bedoeling is dat partijen er in onderling overleg uitkomen. Ook is het volgens hem ook niet nodig, omdat er al andere wegen zijn om schuldeisers via de rechter te dwingen mee te werken aan een oplossing.

Eigen onderzoek

Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk blijkt uit eigen onderzoek van de Kamer dat de kosten van haar voorstel en dat van PvdA-Kamerlid Hans Spekman minder dan 7 miljoen euro bedragen. Zij verweet De Krom onder meer ten onrechte bepaalde kosten in het juridische traject mee te tellen.