DEN HAAG - Militairen die in de Afghaanse provincie Kunduz agenten gaan opleiden zullen definitief 100 euro per dag minder verdienen dan hun Nederlandse politiecollega's die aan de missie meedoen.

De PVV had gevraagd dat verschil ongedaan te maken om scheve gezichten te voorkomen.

Maar de ministers Hans Hillen (Defensie) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) doen dat niet, zo hebben ze dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens hen vallen de politiemensen nu eenmaal onder regelingen van de Europese Unie en die verschillen van die van de NAVO of van Nederland.

Bijzonder verlof

De ministers wijzen er wel op dat militairen en marechaussees in tegenstelling tot politiemensen verlof en dubbel pensioen opbouwen en vervroegd met pensioen kunnen. Politiemensen gaan bovendien vrijwillig naar Afghanistan.

Voor die periode nemen ze bijzonder verlof op. Militairen zijn verplicht te gaan als hun eenheid wordt aangewezen.

Civiel doel

De voorbereidingen voor de politietrainingsmissie zijn ondertussen in volle gang.

De eerste honderd landmachtmilitairen en marechaussees die aan de overwegend militaire missie met een civiel doel (trainen agenten) meedoen, zijn sinds vorige week op de Duitse legerbasis in Kunduz.

Praktijktraining

De komende weken komen daar meer militairen bij. Ze zullen deze zomer beginnen met praktijktraining aan Afghaanse agenten.

Dat gebeurt buiten de poort, als het veilig genoeg is. Vanaf januari zullen Nederlanders ook een basisopleiding van acht weken geven. Dat vindt plaats in een trainingscentrum.

EUPOL

Van de ongeveer 550 mannen en vrouwen die aan de missie in het noorden van Afghanistan meedoen, is het overgrote deel militair. Zo'n veertig civiele agenten gaan voor de Europese politiemissie EUPOL aan de slag.

Ook gaan er medewerkers van Buitenlandse Zaken en justitiële en andere experts naar Kunduz.