BRUSSEL - In het Europees Parlement bestaat brede steun voor een strengere aanpak van eurolanden die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen.

Niet alleen de christendemocraten en liberalen, maar ook een deel van de socialisten en groenen zullen donderdag voor voorstellen stemmen die het makkelijker maken 'eurozondaars' te bestraffen.

Dat geldt in ieder geval voor de leden van PvdA en GroenLinks, zo werd dinsdag duidelijk.

De EU-landen hebben al plannen op tafel gelegd om het toezicht op de begrotingsregels aan te scherpen, maar het Europarlement vindt die niet ver genoeg gaan.

Het wil de Europese Commissie meer macht geven, opdat landen die in de fout gaan niet meer via politieke koehandel de dans kunnen ontspringen.

Stemming

De lidstaten wijzen dit voorstel van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann af, maar het Europarlement wil het toch doordrukken. Het stemt donderdag over de inhoud ervan, maar heeft de definitieve stemming verschoven naar begin juli.

Tot die tijd kan er nog onderhandeld worden met de EU-lidstaten. Nederland zou geen moeite hebben met een verdere aanscherping, maar vooral Frankrijk voelt er niets voor.

Uiteindelijk moeten Europarlement en lidstaten op één lijn komen, anders gaat het nieuwe sanctiepakket niet door.

Demonstratie

Leden van Europese vakbonden hebben dinsdag in Luxemburg gedemonstreerd tegen de economische plannen van de EU. Volgens de Vlaamse publieke omroep VRT waren er zo'n 10.000 betogers op de been.

Zij vrezen dat de Europese werknemers de dupe worden van maatregelen die Brussel aan de EU-landen oplegt om hun begroting op orde te brengen. De EU-leiders praten hierover donderdag en vrijdag tijdens een top in Brussel. De betoging was georganiseerd door het Europees Vakverbond (EVV).