AMSTERDAM - Regeringspartij VVD wil de inzet van mobiel cameratoezicht makkelijker maken door de gemeentewet waarin vast cameratoezicht is vastgelegd aan te passen dan wel flexibeler toe te passen.

Dat zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in een interview met NU.nl.

"Ik ben een groot voorstander van mobiel, en dus gericht, cameratoezicht op plekken waar overlast plaatsvindt."

Hennis-Plasschaert vindt het logisch om op hotspots vaste camera's op te hangen. "Maar cameratoezicht moet ook enigszins een verrassingseffect hebben. Bovendien zie je steeds vaker dat bepaalde wijken en buurten om tijdelijk toezicht vragen bij overlast of inbraken."

Koudwatervrees

Het voormalig lid van het Europees Parlement vindt het een goede zaak dat mensen om een camera in hun buurt vragen als ze zich terecht onveilig voelen. De gemeenteraad kan bij verordening de burgemeester de bevoegdheid geven om camera's te plaatsen.

"En als het goed is, zijn raadsleden en burgemeesters niet doof voor de geluiden van hun burgers. Wel ontvang ik zo nu en dan berichten over koudwatervrees bij burgemeesters", aldus Hennis-Plasschaert die tijdens werkbezoeken goede resultaten ziet in wijken waar mobiel cameratoezicht wordt toegepast.

Het VVD-Kamerlid roept gemeentes op werk te maken van mobiel cameratoezicht als daartoe noodzaak is. "Op basis van artikel 2 van de Politiewet kan mobiel cameratoezicht worden ingezet. En de gemeentewet richt zich vooral op vast cameratoezicht, máár mijn wens is dus iets meer flexibiliteit."

Lees het hele interview met Jeanine Hennis-Plasschaert