DEN HAAG - De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, wil dat er een referendum komt over het pensioenakkoord.

Volgens de JOVD is dat akkoord gesloten door organisaties die slechts een fractie van de samenleving vertegenwoordigen.

Onlangs sloten organisaties van werkgevers en werknemers samen met het kabinet een akkoord over de toekomst van het pensioenstelsel.

De JOVD stelt dat de afspraken iedere Nederlander aangaan en dat daarom iedereen zich moet kunnen uitspreken, niet alleen de achterban van de vakbonden.

''Dat is een veel te grote broek die de vakbonden aantrekken'', aldus JOVD-voorzitter Martijn Jonk dinsdag. ''Het akkoord mag ons niet door de strot geduwd worden.''

Democratische legitimatie

De jonge liberalen noemen het bizar dat vakbonden en werkgeversorganisaties zulke ingrijpende besluiten kunnen nemen zonder democratische legitimatie.

''Op bijna 8 miljoen werkende Nederlanders zijn er ruim 1,8 miljoen vakbondsleden, onder wie bijna 20 procent gepensioneerden. Waar haal je dan het recht vandaan om namens ons allemaal te beslissen”, aldus Jonk.

Binnen de VVD en JOVD zijn normaal gesproken weinig voorstanders te vinden van referenda. De JOVD beschouwt het als een noodgreep. ''Als dit akkoord zo historisch is als premier Rutte meent, dan is het een feestje dat wij allemaal moeten kunnen vieren'', zegt Jonk. Hij wil dat de Tweede Kamer het initiatief neemt tot een raadplegend referendum.