DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie is bereid mee te helpen met het zoeken naar de locatie van een noodgraf in Srebrenica.

Hij reageerde daarmee maandag in het tv-programma Nieuwsuur op de bewering van een oud-Dutchbatter dat Defensie informatie hierover weigerde.

Volgens de minister was het bij Defensie niet bekend dat het puur om de locatie van het noodgraf ging, dat op de basis ligt waar in de jaren negentig de Nederlandse blauwhelmen opereerden. Het departement werd in een juridische procedure verzocht om bepaalde stukken, maar die zijn geheim, zei Hillen.

Nu het blijkt dat het alleen om de locatie gaat, wil Defensie daar alle medewerking aan verlenen. Hillen heeft opdracht gegeven om snel uit de betrokken stukken relevante informatie te selecteren.

Ook kunnen betrokken militairen mogelijk nog eens bevraagd worden over het graf, aldus Defensie in een toelichting. Hillen denkt dat deze speurtocht resultaat kan opleveren, maar hij geeft geen garanties.

Overvolle fabriekshal

Toen de Bosnische moslimenclave in juli 1995 onder de voet werd gelopen door de Bosnisch-Servische strijdkrachten van Ratko Mladic, zaten duizenden mensen vast in een overvolle fabriekshal op het terrein van Dutchbat.

Zeker zeven mensen overleden en werden in het noodgraf begraven. Nabestaanden zoeken al zestien jaar naar de precieze plek. De vroegere Dutchbatter Dave Maat trok zich tijdens een bezoek aan het getroffen gebied hun lot aan. Volgens hem bestonden er foto's en waren er beschrijvingen van het graf, maar die zitten bij de verslagen die op Defensie liggen.

Twee jaar

Maat zei in Nieuwsuur al twee jaar nul op het rekest te krijgen bij Defensie. Hillen zei dat hij pas maandag op de hoogte was over de kwestie. Hij kon niet zeggen of de behandeling door Defensie verkeerd is geweest, maar als dat zo zou zijn, dan spijt het hem. Hij zei dat Defensie haar best wil doen als dat helpt bij de rouwverwerking.

De genocide in Srebrenica heeft ongeveer 8.000 levens gekost.