DEN HAAG - De in opspraak geraakte ontwikkelingsorganisatie SNV heeft dit jaar voor maximaal 75.000 euro een advies- en communicatiebureau in de arm genomen.

Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) maandag geantwoord op schriftelijke vragen van PVV-Kamerlid Johan Driessen.

Knapen schrijft dat het inhuren van externe bureau's ''niet zijn voorkeur'' heeft. Maar hij wijst er op dat de SNV zonder voorzitters van de raad van toezicht en van de directie zat en tegelijk veel in de media kwam.

De SNV draait grotendeels op subsidiegelden. Sinds 2003 werd de club onafhankelijk van het ministerie en werd vastgelegd dat ze tot 2015 elk jaar 90 miljoen euro subsidie ontvangt.

Het afgelopen jaar kreeg de SNV felle kritiek vanwege te hoge salarissen van onder anderen directeur Dirk Elsen. Pas na politieke druk werd het salaris verlaagd. Een andere directeur kreeg flinke huurtoeslag, waarna de FIOD werd ingeschakeld.

Dienstreizen

Ook bleken opdrachten gegund aan familie en vrienden, mogelijk onterechte dienstreizen geclaimd en werd een duur diner voor het kader in Duitsland georganiseerd.

De hele Tweede Kamer was boos en uiteindelijk stapte de SNV-top dit voorjaar op. Daarna bleek dat er sprake was van een vertrekpremie voor Elsen van 134.000 euro. De Tweede Kamer wil dat die premie in mindering wordt gebracht op de subsidie.