DEN HAAG - De voorgenomen verhoging van de griffierechten maakt een gang naar de rechter voor burgers en bedrijven een stuk moeilijker.

Daardoor ontstaat de kans dat mensen of bedrijven hun verplichtingen gaan ontduiken omdat zij toch niet op naleving van de regels worden aangesproken.

De verhoging maakt het bovendien moeilijker om via de bestuursrechter het handelen van de overheid te controleren.

Dat schrijft de Raad voor de rechtspraak maandag in een advies aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), die de griffierechten kostendekkend wil maken.

Het voorstel kan in de hand werken dat (vooral vermogende) bedrijven op de wet anticiperen. ''Bijvoorbeeld door mensen gelijk af te sluiten zonder ze nog een betalingskans te geven. Ze zouden er dan van uit kunnen gaan dat mensen toch geen procedure starten'', lichtte een woordvoerder toe.

Economie

Bovendien, zo stelt de raad, bewijzen we de economie daarmee een slechte dienst. ''Die is namelijk gebaat bij een toegankelijke rechtspraak. De economie kan slechts draaien als de naleving van contracten uiteindelijk via de rechter kan worden afgedwongen.''

Omdat met het voorstel van Opstelten de grenzen van het ''aanvaardbare worden opgezocht'', adviseert de Raad voor de rechtspraak het wetsvoorstel in deze vorm niet in te voeren.

Het idee van Opstelten leidde eerder al bij veel partijen tot gefronste wenkbrauwen. Zo maakt de Tweede Kamer zich zorgen over de hoge kosten, maar uitten ook rechters, advocaten en deurwaarders kritiek.