DEN HAAG - Een militair kan trots zijn op zijn uniform, vindt minister Hans Hillen van Defensie.

Het is volgens hem heel goed als militairen hun uniform ook in het openbaar laten zien. Hun dat verplichten, zoals de PVV wil, gaat echter een stap te ver.

Hillen maakte dat maandag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer. PVV-Kamerlid Marcial Hernandez vindt dat Defensie de zichtbaarheid van de krijgsmacht in de samenleving moet vergroten.

Dat kan volgens hem door meer openbare parades te houden, in het openbaar medailles uit te reiken aan militairen en bijvoorbeeld ook door militairen te verplichten in uniform in het openbaar vervoer te reizen.

Openbare ceremoniën

Hillen deelt de ''hartenkreet'' van Hernandez. De CDA-bewindsman zal kijken of er meer openbare ceremoniën kunnen worden gehouden en medailles zoveel mogelijk in het openbaar kunnen worden uitgereikt.

Een militair verplichten het uniform ook in de trein, tram of bus te dragen, is volgens Hillen echter lastig. Volgens de huidige regels moeten militairen die in de eerste klas reizen al een uniform dragen. Maar de controle daarvan is wat moeilijk, erkende de minister.

Nederlandse militairen zijn volgens hem militairen met wie je voor de dag kunt komen. Hillen vindt het ook plezierig als een militair die te gast is in een televisieprogramma in uniform verschijnt. ''Dat voegt iets toe aan zijn autoriteit'', zei hij.

Waardering

De minister en de Tweede Kamer spraken verder hun waardering uit voor de ruim 100.000 veteranen die Nederland telt. De zorg aan hen is een ''ereschuld van de hele Nederlandse samenleving'', stelde Hillen.

Alle partijen in de Tweede Kamer dienden vorige week donderdag een Veteranenwet in waarmee ze veteranen erkenning en zorg willen geven. De wet geldt voor alle militairen die op missie zijn geweest, ook die nu nog bij Defensie werken.

Hillen complimenteerde de Kamer met het wetsvoorstel. Dat het parlement hier unaniem mee komt, is volgens hem een ''buitengewoon sterk signaal naar de buitenwereld''. De minister hoopt dat de wet snel in werking kan treden.