DEN HAAG - Gert Jan Nijpels, burgemeester van Opmeer (NH), heeft Kamerleden maandag gevraagd er bij staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) op aan te dringen voorlopig niets te beslissen over de toekomst van het Nationaal Historisch Museum (NHM).

Nijpels wil die extra tijd gebruiken om een uitgebreid plan te maken om het museum onderdak te bieden in zijn gemeente.

De burgemeester presenteerde eerder een plan waaruit blijkt dat het NHM nog in september in het Scheringa Museum in Opmeer kan trekken.

Dat museum beschikt over een gloednieuw pand, dat nooit opende wegens het faillissement van DSB Bank.

Rijksmuseum

Zijlstra besloot eerder geplande NHM-nieuwbouw naast het Openluchtmuseum in Arnhem te schrappen. Dat museum krijgt echter wel geld om de Nederlandse geschiedenis digitaal en - in samenwerking met het Rijksmuseum - fysiek te presenteren.

Nijpels wil dat dat geld voorlopig in portefeuille blijft, zodat het mogelijk later kan worden benut voor de variant in Opmeer. ''In dat geval krijgt het museum een digitaal én een fysiek onderkomen.''

Voorafgaand aan het cultuurdebat in de Tweede Kamer hebben verscheidene cultuurinstanties een petitie aangeboden aan Kamerleden. Dat deden ze op het Plein in Den Haag. Daar was een boksring gebouwd waarin kunstenaars, onder wie Bram van der Vlugt, het woord namen.