AMSTERDAM - Nederland moet zich hard blijven maken voor de bescherming van vluchtelingen.

Daarop dringen vier vluchtelingenorganisaties aan in een open brief die ze maandag op Wereldvluchtelingendag in Den Haag hebben overhandigd aan minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel).

Leers antwoordde in een toespraak bij een demonstratie. Hij beloofde een streng maar rechtvaardig asielbeleid.

Voortrekkersrol

De organisaties spreken in de brief de hoop uit dat Nederland een voortrekkersrol behoudt in Europa. De ondertekenaars zijn Unhcr Nederland, de Internationale Organisatie voor Migratie in Nederland (IOM), de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en VluchtelingenWerk Nederland.

''Het hervestigingsprogramma waarmee Nederland vluchtelingen uit de erbarmelijke omstandigheden van vluchtelingenkampen haalt om ze een nieuw bestaan te bieden, verdient navolging in meer Europese landen'', schrijven de organisaties.

Witte paraplu's

In Utrecht was een demonstratie ter ere van Wereldvluchtelingendag. Honderden mensen liepen met witte paraplu's van het Centraal Station naar het asielzoekerscentrum in Utrecht. Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht en de directeur van VluchtelingenWerk Nederland liepen voorop.

Na de demonstratie hield Wolfsen een toespraak. Hij benadrukte dat asielrecht een mensenrecht is en dat het jammer is dat daar in Nederland soms vraagtekens bij worden gesteld. Ook minister Leers sprak de demonstranten toe. Hij kreeg applaus.

''Mensen die echt in nood zitten, zijn welkom in Nederland', zei Leers. Bovendien moeten vluchtelingen sneller weten waar ze aan toe zijn in Nederland, besloot de minister.