ANTWERPEN - Het besluit van het kabinet-Rutte om de Hedwigepolder toch niet onder water te zetten, heeft geleid tot boze reacties in Vlaanderen.

Wivina Demeester, een prominente politica van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) vindt het nieuwe plan ''onaanvaardbaar''.

Vlaanderen zou een financiële strop wachten van 250 miljoen euro als de Nederlandse regering haar zin krijgt, zo citeerde dagblad De Morgen Demeester maandag.''

''Er kan geen sprake zijn van het herzien van het verdrag en zeker niet van het betalen van welk bedrag dan ook als het verdrag niet wordt uitgevoerd", aldus de politica met een verwijzing naar het Scheldeverdrag, dat Nederland en België in 2005 sloten.

Kostenpost

Demeester verklaart de dreigende kostenpost voor Vlaanderen uit ''tal van consequenties", waaronder de aanleg van een dijk en vertraging bij het verbeteren van de toegang tot de haven van Antwerpen.

In de Scheldeverdragen spraken Nederland en België onder meer af om de Westerschelde te verdiepen en zo de Antwerpse haven toegankelijk te maken voor grotere containerschepen.

Ontpolderingsplan

Nederland beloofde daarbij de Zeeuwse Hedwigepolder te ontpolderen en daarmee terug te geven aan de natuur. Volgens het verdrag is Vlaanderen voor het ontpolderingsplan 90 miljoen euro verschuldigd aan Nederland, waarvan 20 miljoen naar de provincie Zeeland gaat.

Demeester was in het verleden onder meer minister van Financiën namens CD&V. Deze partij zit in de regering op feDaraal niveau en in de noordelijke deelstaat Vlaanderen.

Ook de Antwerpse wethouder van Haven Marc Van Peel is boos op Nederland. Het besluit om de Hedwigepolder niet onder water te zetten, noemt hij ''ongehoord''.

Van Peel, ook een christendemocraat, wil dat Nederland zich aan zijn afspraken houdt, zei hij tegen de Vlaamse publieke omroep VRT.

Respecteren

De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gezegd dat Nederland de Scheldeverdragen uit 2005 dient te respecteren.

''Als Nederland iets anders beslist heeft, is er een probleem'', aldus Peeters in reactie op het besluit, dat vrijdag werd genomen door het kabinet-Rutte.