ROTTERDAM - Internationale theatermakers en kunstenaars hebben zich uitgesproken tegen de voorgenomen bezuinigingen op cultuur in Nederland.

Zij vinden dat de bezuinigingen niet alleen de Nederlandse, maar ook de Europese cultuur schaden.

Dat geldt met name voor de podiumkunsten, zo schrijven ze in een zondag gepubliceerde open brief aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur).

Het protest is afkomstig van theaterinstellingen als Festival d'Avignon en Salzburger Festspiele, The Public Theater uit New York en Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz. Ook kunstenaars als Peter Sellars, Sasha Waltz en Romeo Castellucci doen mee.

Kleinere gezelschappen

Operaregisseur Jossi Wieler benadrukt de grote invloed van de kleinere gezelschappen, de jonge talentvolle makers en de productiehuizen van Nederland op de internationale podiumkunsten. De briefschrijver begrijpen dat bezuinigd moet worden, maar vinden de bezuinigingen buiten proporties.

Het initiatief voor het protest is afkomstig van Mark Ball, artistiek directeur van de London International Festival of Theatre. Hij benaderde collega's voor de actie in samenspraak met de Nederlandse theatermaker Dries Verhoeven.