AMSTERDAM - Na een lange periode is premier Mark Rutte (VVD) niet meer de populairste minister van het kabinet. Hij heeft zijn koppositie moeten afstaan aan minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Het verschil in populariteit is minimaal. Rutte scoort 29 procent, De Jager 30 procent. Op de derde plaats staat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) met vijf procent.

De populariteit wordt berekend door negatieve oordelen van de positieve af te trekken. De score kan dus uiteenlopen van -100 procent tot 100 procent.

De daling van Rutte komt vooral doordat hij slechter scoort bij de kiezers van CDA, PVV en PvdA. Bij zijn eigen VVD scoort hij net als in april nog 94 procent. De Jager is er in het algemeen op vooruit gegaan. Hij scoort bij alle partijen steeds beter, behalve bij VVD en PVV.

Edith Schippers

Van de andere ministers in het kabinet-Rutte scoren minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijstervelt nu slechter dan twee weken geleden.

Over Maxime Verhagen (economische zaken), Gerd Leers (integratie) en Uri Rosenthal (buitenlandse zaken) oordelen de ondervraagden positiever dan veertien dagen geleden.

Zetelaantallen

De zetelaantallen voor de politieke partijen zijn ongewijzigd ten opzichte van de peiling van vorige week. De VVD blijft met 32 zetels de grootste, één zetel winst ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer. PVV en CDA staan op respectievelijk 26 en 13. Daarmee zou de coalitie nu 71 zetels halen.

Bij de oppositie staat de SP op 22 en de PvdA op 21 zetels. D66 is volgens De Hond goed voor vijftien zetels.