DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders gaat aangifte doen van doodsbedreigingen vanwege zijn oproepen om Griekenland uit de eurozone te zetten en het land niet langer financieel te steunen.

Wilders bevestigt zaterdag berichtgeving daarover in De Telegraaf. Hij noemt de bedreigingen ''vreselijk''.

Het gaat om een dreigtelefoontje naar de Nederlandse ambassade in Athene.

Ook kreeg Wilders hatemail van boze Grieken. Wilders had vorige week bij wijze van ludieke actie een enorm drachme-biljet naar de Griekse ambassade in Den Haag gebracht. Hij wil de Grieken hun oude munt teruggeven.

Rutte

Ook premier Mark Rutte neemt zondag in een reactie nadrukkelijk afstand van de bedreigingen.

''Doodsbedreigingen aan Geert Wilders zijn onacceptabel. Bedreigingen zijn onverenigbaar met het vrije woord. Hier wordt weer eens een parlementariër bedreigd omdat zijn mening anderen niet bevalt. Daar moeten we nooit aan gaan wennen'', aldus Rutte via zijn woordvoerder.

Dreigementen

Wilders wordt al jaren bedreigd vanuit radicaal islamitische hoek en daarom ook continu beveiligd. In De Telegraaf beklaagt hij zich over de dreigementen uit Griekse hoek. ''Ik kom op voor de Nederlandse belangen. Het is van de gekke om dan een doodsbedreiging te doen aan een parlementslid van een land waar de Grieken het van moeten hebben.''