AMSTERDAM - De artistiek leiders van de acht grootste Nederlandse toneelgezelschappen hebben een noodkreet geschreven aan de Tweede Kamer.

In een open brief stellen onder anderen Theu Boermans, Ivo van Hove en Jos Thie zaterdag dat de acht gezelschappen die staatssecretaris Halbe Zijlstra na 2012 financieel wil blijven steunen niet zonder de kweekvijver kunnen die Zijlstra met zijn bezuinigingen drooglegt.

''Het publiek krijgt slechts een landschap voorgeschoteld waarin acht bomen staan en hier en daar een struikje'', schrijven ze.

''De rest van het bos is omgehakt. Onder die omstandigheden kunnen ook wij niet floreren.'' De verwachtingen die Zijlstra koestert ''zullen leiden tot een brede deceptie. Wij kunnen met z'n achten de kloof die dreigt te ontstaan door de opheffing van de productiehuizen voor startende regisseurs onmogelijk overbruggen. Dat trekt een rampzalige wissel op de toekomst.''

Fonds voor de Podiumkunsten

Zijlstra verwijst de meeste andere gezelschappen door naar het Fonds voor de Podiumkunsten, dat ook met 30 procent wordt gekort. De Tweede Kamer moet binnenkort beslissen over de plannen van de staatssecretaris.