DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat snijden in de huurtoeslag die mensen ontvangen als zij de huur van hun sociale woning niet kunnen opbrengen.

Door een andere berekening kan de toeslag verminderd worden van 1 euro tot meer dan 20 euro per maand voor de hogere huurprijzen.

De minister stuurde de voorstellen vrijdag aan de Tweede Kamer. Met de maatregelen wil hij een bezuiniging sneller doorvoeren dan in de begroting van 2011 stond aangegeven.

Ze moeten in 2012 al 100 miljoen euro opleveren en in 2015 moet dat oplopen tot 157 miljoen euro.

Goedkopere woning

De aanpassing moet ertoe leiden dat mensen die eigenlijk een te laag inkomen hebben voor hun huurwoning, eerder kiezen voor een goedkopere woning. Dat moet het scheefwonen tegengaan. Het kabinet wil tegelijk dat rijkere huishoudens uit relatief goedkope huurhuizen weggaan.

Het kabinet bereidt tegelijk maatregelen voor om rijkere huishoudens uit relatief goedkope huurhuizen weg te krijgen. Zij moeten doorstromen naar een duurdere huurwoning of een koopwoning.

Voor een vijfde van de ontvangers van huurtoeslag, in de woningen met huren tot 361,66 euro, verandert er niets. Wel krijgen ook zij vanaf 2013 te maken met een verhoging van de eigen bijdrage in de huurtoeslag van 3,93 euro per maand.